Amire szükséged lesz:
- Egy nagy fazék
- Sok-sok csont: láb, nyak, szárnyvég, bármi ami jó csontos,
porcos, bőrös, jöhet
- Almaecet
- Türelem
Amikből mi készítettük jelenleg:
- 1,5 kg kacsaláb
- 0,5 kg csirke szárnyvég
- Egy kacsa csöves csontjai (láb lefilézve) és szárnyai
Elkészítése:
- Belerakod a csontokat egy nagy fazékba, amiben jól elférnek.
- Felöntöd annyi vízzel, hogy ellepje, pár centit menjen felé.
- Pár kanál almaecetet önts hozzá (kb. 5 evőkanál kell a
nagyjából 2 kg csonthoz).
- Egyet keversz rajta, és felteszed főni. Az elpárolgó vizet
pótold óránként, ha felfőtt vedd vissza a legkisebb lángra. Mi nagyjából 8 órát
szoktuk főzni, de minél több, annál jobb.
- Ezután szűrd le, rakd kis dobozokba, jégkocka tartóba, vagy
amiben el tudod tárolni. Mi a maradékot miután lehűlt, beraktuk a fagyasztóba,
majd jó lesz a későbbiekben.
- Pár napig bőven hűtőben is eláll, csak hozzákockázod kedvenced
ételéhez, és kész is.
Ha tortát szeretnél belőle csinálni:
- Egy kis formába rétegezd be a husikat, belsőséget, bármit,
amit szeretnél. Várd meg, amíg langyos lesz a kocsonya, nehogy leforrázd vele a
húst (ha főtt hús, persze nem lényeg). Ezután csak merd rá a leszűrt levet,
várd meg amíg megdermed, majd mehet a hűtőbe, másnapra tökéletes lesz.
- Keverhetsz hozzá kiegészítőket, zöldségeket is, hogy
színesebb legyen. Bármit, amit szeret a kedvenced. Vagy akár dekorálhatod is
vele.
- Mi gyertyának például egy-egy csík céklát szúrtunk bele.