A nyers húsok kezelése
Előző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy bakteriológiai szempontból miért veszélytelen az ellenőrzött helyről származó fagyasztott hús etetése. Ezen a héten néhány ötletet, tanácsot szeretnénk adni a nyers húsok otthoni kezelésére vonatkozóan.
A húsevő állatok nem igénylik, és helytelen is folyamatosan rendelkezésre álló táplálékellátást biztosítani. Akár nyers, akár főtt, akár táp, ha fél órán belül nem eszi meg az ételt, vedd el előle.
A felnőtt közepes és nagytestű kutyák naponta egyszer esznek, a kistestűek anyagcseréjüktől függően 1-2 alkalommal, a kölykök 2-3-szor. Ha éppen nem eszi meg, próbáld meg fél óra múlva, ha akkor sem kell neki, hűtsd vissza. Ne ijedj meg, lehet, hogy csak nem éhes még.
A kutyák ősei a farkasok. Gyomruk nagy, egyszerre nagy mennyiségű táplálékot képesek felvenni. Vadászat és evés után hosszú ideig pihennek és emésztenek. Sokszor csak néhány naponta jutnak élelemhez, számukra természetes, ha hosszabb ideig koplalnak. A kutyák emésztőrendszere nagyban hasonlít az őseikéhez, a csontok emésztése hosszú ideig eltarthat. bizonyos rendszerességgel, 1-2 hetente tarts koplaló napot. Érdemes nagyobb mennyiségű csontos hús etetése utánra időzíteni. Ezalatt kiürül, kitisztul a tápcsatorna, utána könnyebben emészt, és jobban hasznosulnak a tápanyagok. Friss ivóvizet folyamatosan biztosíts.
Néhány gyakorlati tanács a nyers hús kezelésére vonatkozóan:
• Használj külön vágódeszkát, mosogatószivacsot, kést az előkészítéskor.
• A kés legyen éles. Szükséged lehet csontvágó ollóra, bárdra, klopfolóra.
• Időnként fertőtlenítsd le az etetőhely környékét és az eszközöket.
• A kutyák szeretik a finomabb falatokat a kedvenc helyükön megenni. (pl. gazdi ágya) Nyugodtan szólj rá. Ha érzékenyebb a kutyus, akkor csak vedd el az elvitt falatot, és rakd vissza a tálba. Így nem lesz negatív ingere, de egy idő után megjegyzi, hogy jobb, ha nem viszegeti. Eleinte furcsán fog nézni, de hamar megtanulja az új rendet.
• A zöldpacal, a halak nagyon büdösek. Használj gumikesztyűt.
• Félig fagyott, még jeges húst porciózz. Könnyebb vágni, és a baktériumok sem szaporodnak el benne.
• Kistestű, habzsoló kutyáknál válassz darált csontos húst, vagy klopfold, vágd össze kis darabokra.
• Vissza lehet fagyasztani porciózás után a húsokat.
• Fél-egy nappal etetés előtt tedd át a napi adagot a hűtőszekrénybe, hogy alacsony hőmérsékleten olvadjon ki.
• Etetés előtt fél órával vedd ki a hűtőből. Ez elegendő idő, hogy szobahőmérsékletű ételt fogyasszon a kutya.
• Ne mikrózz!
• Ha gyorsan kell kiolvasztani, engedj rá langyos vizet.
• Ha nem eszi meg, fél óra múlva vedd el előle, hűtsd vissza, és próbáld meg a következő etetési időben odaadni.
• Nyári melegben különösen légy körültekintő. A nyers húst hamar beköphetik a legyek, kiszárad a felülete, hamar bomlásnak indul, stb.
• Ha nincs időd, kedved a porciózással foglalkozni, válaszd a komplett kész menüket.